Recensie Literatuur

9Shares
Share Button

Mooie buitenkant, lelijke binnenkant

Sakia Noort Debet coverSaskia Noort – Debet

De talentenshow van Michel Brouwers trekt steeds minder kijkers. En ook heeft hij torenhoge schulden. Michel ziet geen uitweg meer uit de problemen en zet daarom op een nacht zijn auto met hoge snelheid tegen een betonnen pijler.

Zijn vrouw Karen ontdekt na zijn dood dat Michel haar heeft onterfd. Ze moet daarom haar huis in Blaricum verkopen. Eén van de oud zakenpartners van Michel – ene Simon – koopt haar huis. Hij brengt Karen en haar dochters onder op een etage in haar oude woonplaats Bergen.

Gaandeweg ontdekt Karen dat er iets niet pluis is aan de dood van Michel. Zo vindt ze een sporttas met veel geld en wordt ze door allerlei mensen onder druk gezet om het geld en de dubbele boekhouding die Michel in bezit had, aan de oude zakenpartners terug te geven.

Karen komt er achter dat de ‘Brotherhood’ het niet bepaald goed voor had met Michel. De club wil dat uiteraard verborgen houden. Maar denkt Karen er ook zo over? Een strijd volgt.

Auteur Saskia Noort was benieuwd naar hoe het de leden van haar eerdere roman (De eetclub, 2004), na tien jaar zou zijn vergaan. Zouden ook zij lijden onder de economische crises? Ze vroeg het zich af toen ze in haar omgeving steeds meer borden ‘Te koop’ zag staan en er in de kroeg steeds vaker over hoorde praten.

Een vervolg maken op een eerder succes is een riskant iets. Dat blijkt ook nu weer. Debet heeft weinig om het lijf en ze voldoet niet aan de benaming ‘literaire thriller’. Ja, het boek leest lekker weg door de vlotte schrijfstijl en ja, het verhaal is op het einde spannend. Maar dat is het dan ook. Noort borduurt voort op eerdere thema’s als de rijke buitenkant versus de arme binnenkant van het leven der rijken en zet als hoofdpersoon wederom een klagend, wijn drinkend en aan zichzelf twijfelende vrouw neer. Meer van hetzelfde dus.

Al met al een boek waarbij je tijdens het lezen nauwelijks hoeft na te denken. Een ‘Baantjer’ vraagt wat dat betreft vele malen meer. Commercieel gezien een groot succes – er gingen al meer dan 100.000 exemplaren over de toonbank – maar inhoudelijk gezien nogal arm. Het is de proeve van een Botox-spuitende auteur, die ook in haar werk duidelijk meer bezig is met het uiterlijk dan met het innerlijk. Een gemiste kans waar Noort zelf debet aan is.

Botoxsterren4

Saskia Noort – Debet

Uitgeverij Anthos|Amsterdam

Paperback € 19,95 / E-book € 15,99

Share Button
9Shares

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.