Recensie Literatuur

18Shares
Share Button

Prachtige roman

Meester MitrailletteJan Vantoortelboom – Meester Mitraillette

Deze 2e roman van Vantoortelboom, start aan het einde van het leven van de hoofdpersoon David Verbocht. We bevinden ons in België ten tijde van de Eerste Wereldoorlog en David staat op het punt te worden gedood door een vuurpeloton.

IK VERLAAT DIT vertrapte leven als jongeman: krachtig van lichaam, klaar van geest. Dat is niet wat ik wil, maar mij werd niks gevraagd. Ze hebben me vastgebonden aan een weidepaal.

Hoe heeft het zover kunnen komen? Op die vraag geeft de rest van het boek antwoord. We maken een reis door de tijd en komen David tegen als schooljongen en als onderwijzer aan een katholieke school in het dorpje Elverdinge.

Vrij snel wordt duidelijk dat de jongere broer van David – door hem ‘Rattekop’ genoemd – op jonge leeftijd om het leven komt. Hoe dat heeft kunnen gebeuren, daar komen we niet direct achter. Het is het 2e grote spanningselement dat je als lezer voor langere tijd in z’n greep houdt. Wel snel wordt duidelijk dat de dood van Rattekop van grote invloed is op het verdere leven van David.

Ik was gewend geraakt aan die momenten dat mijn gedachten naar hem afdreven, zag bij flitsen, in een alledaags voorwerp, in een dier, de beweging van een arm of been, zijn persoonlijke aanwezigheid. Mijn gat begon pijn te doen.

Tijdens zijn eerste jaar als onderwijzer, krijgt David een speciale band met één van zijn leerlingen. Het is de getalenteerde jongen Marcus Verschoppen, die eindelijk de vriendschap vindt die hij nooit bij zijn eigen vader heeft gevonden. Zijn vader kan namelijk niet accepteren dat zijn zoon lichamelijk zwak is.

De moeder van Marcus ziet dat het tussen de meester en haar zoon klikt. Ze vraagt David of hij Marcus wil meenemen op zijn zondagse wandelingen. Na enig aarzelen, stemt David in. Hij stemt toe, niet alleen omdat hij in Marcus veel herkent van zijn overleden jongere broer, maar ook omdat David zich tot de vrouw voelt aangetrokken.

Dat Marcus en David het goed met elkaar kunnen vinden, ontgaat ook de vader van Marcus niet. Hij is jaloers en dit blijft niet zonder gevolgen. Wat daarnaast bijdraagt aan het lot van David, is dat hij zich niet geliefd maakt bij veel bewoners in het overwegend katholieke dorp.

U moet mij vergeven, meneer pastoor, maar ik vind dat geloof een lekke reddingssloep is voor de zieke en zwakke mens. Ik vind dat een mens pas echt geestelijk gezond is als hij in zichzelf gelooft en zichzelf weet te sterken zonder het opgelegde en dwangmatige geloof in een kracht buiten zich. Alleen een evenwichtig mens kan van betekenis zijn voor een ander.

Meester Mitraillette is een prachtig geschreven boek. Mooi omdat de auteur goed de sfeer beschrijft van een katholiek, Belgisch plattelandsdorp en hij een treffend beeld geeft van het leven in en rond de loopgraven tijdens de Eerste Wereldoorlog. Daarnaast spreekt uit het geschrevene niet alleen de liefde voor de natuur, maar ook voor de taal. Vantoortelboom gebruikt mooie Vlaamse en in onbruik geraakte woorden en schenkt ons hier en daar juweeltjes van zinnen.

Kortom, een heerlijk boek dat je doet grijpen naar de debuutroman van deze Zeeuwse auteur (‘De verzonken jongen’) en doet verlangen naar de volgende roman, die in de maak is. Dit boek is door het boekenpanel van het televisieprogramma ‘De Wereld Draait Door’, terecht gekozen als boek van de maand februari.

sterren 8

MeesterJan Vantoortelboom – Meester Mitraillette

Atlas Contact

Paperback € 21,95 / E-book € 14,99

Share Button
18Shares

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.