Recensie Muziek

11Shares
Share Button

Een goed begin, maar het halve werk

 

JuliavdToorn_albumJulia van der Toorn – Julia van der Toorn

Julia van der Toorn won in december 2013 de 4e editie van The voice of Holland. Haar debuutalbum is nu daar. Het is geen verrassend album in die zin dat de vrouw die zich vanaf nu Julia Zahra noemt, vrijwel uitsluitend komt met de covers die ze tijdens haar tv-optredens liet horen. Alleen de akoestisch uitgevoerde nummers Waiting all night en Empire state Of mind zijn toegevoegd.

De akoestische nummers zijn het meest in het oor springend. Ze passen goed bij Julia. Het is wel jammer dat ze klinken alsof Julia in een garage staat. Oops, Video en Age klinken nogal kaal.

De begeleiding had ook beter gemogen. Zo mist het nummer Hey Ya de nodige backing vocals, waardoor het vurige ontbreekt dat het origineel kenmerkt. En Empire state of Mind klinkt wat leeg omdat er geen galm is. Daardoor ademt het onvoldoende de sfeer van New York uit. Echter, Julia wordt bij andere nummers wel goed begeleid. Zo zijn bij een nummer als Butterfly de blazers goed vertegenwoordigd.

Worden de gebreken veroorzaakt door het feit dat, zoals Julia zegt, ze de covers naar zich toe heeft getrokken? Misschien. Hoe dan ook, soms pakt het ook goed uit. Daar waar Miley Cyrus bij Wrecking ball explodeert, neemt Julia juist gas terug. Een geslaagde keuze.

Over keuzes gesproken. Van der Toorn – pardon, Zahra – zegt dat ze nog niet precies weet wat ze wil. Wat haar in ieder geval goed past zijn zowel de meer ruige nummers zoals Killer bee, als de meer rustige nummers zoals All of me van John Legend. Dit laatste nummer is misschien wel het beste nummer van het album.

Dan over de zang. Julia heeft in potentie een goede stem. In potentie, want hier en daar horen we onzuivere noten. Ook missen we expressie. Julia vertelt de verhalen van de liedjes niet echt, waardoor het te weinig geloofwaardig is en geen enkel nummer je diep raakt. Wel lekker gezongen, maar ook niet meer dan dat.

Wat verder opvalt aan de stem is dat deze heser wordt naarmate Julia meer de hoogte in moet. In zo’n geval zijn snelle overgangen net te hoog gegrepen, zoals bij het nummer Age.

Al met al een redelijk geslaagd album met plus- en minpunten. Te horen is een stem die in de kern goed is, maar verder moet rijpen en dus tijd nodig heeft. Jammer dat de meeste nummers nogal beroerd zijn geproduceerd. Of dit ligt aan kennis, kunde, tijd en/of geld is onduidelijk. Dat het beter kan, des te meer.

Het is te hopen dat het net zo gaat als bij de vorige Voice-winnares, Sandra van Nieuwland. Ook zij debuteerde met een haastig geproduceerd album dat onder de maat was. Ze revancheerde zich echter met een beter 2e album. Dat moet bij Julia ook kunnen lukken. Ze is in ieder geval van plan nog dit jaar met een opvolger te komen. We kijken ernaar uit. Ook omdat de 2e vol zelfgeschreven nummers staat.

sterren 7

Julia van der Toorn collageJulia van der Toorn – Julia van der Toorn

Label: 8Ball

Releasedatum: 17 januari 2014

CD € 15,99

Share Button
11Shares

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.