Recensie Muziek

22Shares
Share Button

Een oude vriend streelt de oren

 

David-Crosby-CrozDavid Crosby – Croz

Ooit maakte hij deel uit van de wereldberoemde bands The Byrds en Crosby, Still, Nash & Young. Inmiddels is hij 72 maar nog lang niet uitgeblust. Een klein wonder gezien het overmatige gebruik van drugs en alcohol. We hebben het over de rebelse David Crosby.

Het vorige soloalbum van Crosby verscheen alweer 20 jaar geleden. Nu dus een nieuw album dat kortweg ‘Croz’ heet. Geproduceerd en geschreven met zijn zoon James Raymond. Ze werkten er 2½ jaar aan, waarbij pa ’s nachts op de bank van zoonlief sliep.

Na het werken zijn de vruchten daar: 11 nieuwe nummers met harmonieuze zangpartijen, subliem gitaarspel en prachtige songs. Kortom het bekende Crosby geluid, dat vooral de fans zeer zal aanspreken.

Ook Crosby zelf is er zeer tevreden over. Sterker nog, hij zegt dat het behoort tot zijn beste werk. Verder zegt hij dat hij dit album wilde maken omdat het in hem borrelde, hij toe was aan een uitdaging en hij weer het podium op wilde. De plaats waar hij het liefste staat.

Alle nummers hebben het kenmerkende Crosby-geluid. Te horen zijn verrassende gitaar-tunings, opmerkelijke jazzy akkoorden en – uiteraard – meerstemmige samenzang. Je waant je direct terug in de jaren 70.

Een van de mooiste nummers is What’s broken, een nummer waar één van de beste gitaristen van de wereld, Mark Knopfler (Dire Straits) een prachtige partij meespeelt. Ook Holding on to nothing, met trompetspel van de wereldberoemde trompettist Wynton Marsalis, is prachtig. Echter, degene die vooral hecht aan het ‘oude’ geluid, vindt Radio misschien het beste nummer. Het ligt lekker in het gehoor, blijft dus snel hangen en heeft een aangename beat.

Zijn de andere nummers minder? Zeker niet. Al moet je wel dieper duiken om de diepere lagen te vinden. Maar dat loont de moeite. Pas dan hoor je teksten met maatschappelijke betrokkenheid (over prostituees in If she called en drone-aanvallen in Morning Fallen), mooie combinaties van verschillende instrumenten (samenspel van elektrisch en akoestisch gitaar in The Clearing) en karakteristieke meerstemmige melodieën (Dangerous Night).

Al met al een prachtig album. Misschien wel het beste te beluisteren als je op een donkere avond in de auto over de snelweg rijdt. Op weg naar een verre bestemming, of om te verdwalen. In ieder geval zeer geschikt om even de tijd te doen vergeten in deze haastige wereld.

sterren 9

Crosby collageDavid Crosby – Croz

Blue Castle Records

31 januari 2014

CD 17,99

Share Button
22Shares

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.