Recensie muziek

6Shares
Share Button

Katie Melua – Ketevan

Ketevan coverHet nieuwe album van Katie Melua verschijnt op haar 29e verjaardag en precies 10 jaar na het uitkomen van haar debuutalbum (Call of the search). Haar 6e studioalbum draagt de naam ‘Ketevan’, haar Georgische geboortenaam. Een album waar juweeltjes op staan.

Katie Melua. Wie kent haar niet? Met het nummer ‘Nine million bicycles’ werd ze wereldberoemd. Zelfs zo beroemd dat ze na het uitkomen van haar 3e album Pictures, zich ‘s werelds best verkopende vrouwelijke artiest van Engeland kon noemen. Geen geringe prestatie.

Inmiddels zijn we jaren verder. Melua is nog steeds een bekende naam, al zien we haar minder vaak in de hitlijsten. Zo zullen alleen de echte fans een nummer van haar vorige album (Secret Symphony) kunnen noemen. Zegt dat iets over de kwaliteit van Melua? Nee, integendeel. In de loop der jaren is deze gestegen. Misschien wel juist omdat Melua zich niet meer bezig hoeft te houden met het scoren van hits.

Ketevan is een gevarieerd album. Te horen zijn zowel romantische nummers (Where does the ocean go?; Sailing ships from heaven), als meer stevige nummers. Deze laatste zijn nu eens jazzy-smokey (I never fall), dan weer rock of bluesachtig (Love is a silent thief; Shiver ans shake). Melua hoopt dat het publiek de variatie waardeert. Ze is zich er overigens goed van bewust dat men tegenwoordig minder snel een heel album achter elkaar beluistert.

Enkele nummers springen eruit. Het openingsnummer Never felt less like dancing is misschien wel het mooiste. Melodie, opbouw, afwisseling en zang, zijn perfect op elkaar afgestemd. Dat is ook – zij het in iets mindere mate – het geval bij het nummer Sailing ships from heaven. Als er nummers zijn met hitpotentie, dan zijn deze twee het wel.

Over mogelijke hits gesproken: ook het laatste nummer I will be there verdient zo’n status. Het ligt goed in het gehoor, waarbij elektrisch gitaar en slagwerk een subtiele rol vervullen, te midden van alle strijkers.

Apart is ook Idiot school. Apart omdat het een nummer met humor is (“If there was an idiot school, I would be the top of the class”), waarbij de muziek de tekst prachtig ondersteunt. Een knap staaltje werk.

Al met al is Ketevan een heerlijk album. Het is gevarieerd, de muziek staat geheel in dienst van de zang, terwijl ze tegelijkertijd haar eigen rol speelt en het is een album met een goede geluidskwaliteit. En niet onbelangrijk: de stem van Melua lijkt rijker geworden. Ze doet er meer mee dan voorheen. Noten worden langer aangehouden, beter afgerond en haar stem lijkt krachtiger. Allemaal zaken die er mede voor zorgen dat de zalen voor Katie Melua, ook de komende 10 jaar, vol zullen zijn.

Melua collage

‘Ketevan’ komt 16 september uit in Engeland, de week erna in de rest van Europa. Het concert ter gelegenheid van het tienjarig jubileum, is woensdag 2 oktober in The Roundhouse in Londen.

sterren 8

Share Button
6Shares

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.