Rupsje Mooigenoeg 2.0

0Shares
Share Button

Oudejaarsdag viel dit jaar op 29 juli. Een vroegertje, omdat het die dag Earth Overshoot Day was, het moment waarop de mensheid net zoveel voedsel en grondstoffen verbruikte, als de aarde in twaalf maanden kan voortbrengen. Een gevalletje: ‘De oliebollen zijn op, maar wil je er nog één?’

Ik schrijf hierover, omdat een lezeres na het lezen van mijn vorige column over Rupsje Mooigenoeg, mij vroeg of ik iets zag in de metafoor ‘de mens als buxusrups’. Een intelligente vraag, die om een intelligent antwoord vraagt. Dus vooruit met de rups.

Kijken we naar de overeenkomsten, dan blijkt dat homo economicus inderdaad veel weg heeft van de buxusrups. Sterker nog: de mens is méér rups dan de rups zelf ooit kan zijn. Want terwijl het diertje leeft volgens het principe op=op, maakt de mens er een achttien gangendiner van. Zo jagen we er met z’n allen 1,75 aarde doorheen (wij Nederlanders zelfs 2,9). Dat er een planeet is ontdekt die mogelijk water heeft, komt daarom als geroepen. Alleen wel nog even 110 lichtjaar overbruggen.

Het wordt pas echt interessant, als we kijken naar de innerlijke drang om te veranderen. Bij de rups leidt dat tot verpoppen en het veranderen in een vlinder. Niet omdat het beest een keuze heeft, maar gewoon omdat het mot.

Ook de mens kan veranderen, alleen is dat voor hem geen must. Behalve dan voor een deel van de bevolking onder de grote rivieren, die dit ‘carnaval’ noemt. De rest van het mensdom daarentegen kan kiezen. Kiezen om door te gaan met de ‘vooruitgang’, die intussen op de afgrond afstevent, of beslissen om het roer om te gooien. Al was het alleen maar om de rekening van het diner niet op de kleinkinderen af te schuiven.

Maar hoe doe je dat, het roer omgooien? Of beter gezegd: welke innerlijke drang zorgt ervoor dat EOD op z’n vroegst op 31 december valt? Je krijgt antwoord als je stil, heel stil bent. Dan pas kun je de stem van de liefde horen. Zij nodigt ons uit als zij zegt:

kom

verbaas je

aan de overkant

waarom je niet eerder

ging

Share Button
0Shares

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.