Rupsje Mooigenoeg

4Shares
Share Button

Van de natuur houden is soms moeilijk. Zo brengt duivenpoep op je pas gewassen auto, je behoorlijk uit je humeur. En dan die irritant zoemende mug: het beest laat je midden in de nacht twijfelen aan de zin van het leven. Zelfs leden van de Partij voor de Dieren herkennen dat.

Toch valt dat allemaal nog mee. Het is maar tijdelijk. Hoe anders is het met de rups, het beestje dat zich dit jaar ontpopte als een blijvende bedreiging voor onze maatschappij. Maar liefst drie soorten (eikenprocessierups, dennenprocessierups en buxusrups) haalden het nieuws. Je zal er maar verslag van moeten doen en dan ook nog Gerri Eickhof heten.

Is de rups echt zo bedreigend? Zeker! Het leed is inmiddels al niet meer te overzien. Zo hoorde ik dat ome Ko uit Epe op een middag verdween, vlak nadat hij op zijn campingstoeltje onder een eikenboom in slaap was gevallen. En wat te denken van buxuskweker Adrie van Dun. Net als zijn 550 collega’s, moest hij er het bijltje bij neergooien (d.w.z. ná het omhakken van de dode buxussen).

En ook zelf werd ik slachtoffer. Dit nadat ik eerder dit jaar de raad van de eerder genoemde verslaggever opvolgde, om de buxus toch vooral níet met gif te bespuiten. Natuurlijk Gerri. Maar wel mooi veertig, ik herhaal: veertig strekkende meter buxus naar de gallemiezen. Fijn dat onbespoten rupsjes zo goed zijn voor de koolmeesjes. Alleen: waar waren ze toen ik ze nodig had? Ja, gevlogen.

En dat is nog niet alles, want nadat het gekrioel het buikje vol had, ging de meute op zoek naar een plek om zich te verpoppen. Zodat binnen no time de halve voordeur vol zat. Maar misschien had ik die deur dan ook niet groen moeten verven.

Intussen verwerk ik mijn verdriet, door vanaf mijn balkonnetje heel mindful te kijken naar de vele vlinders, die op en rond de toortsen van twee grote vlinderstruiken in de achtertuin, een prachtig schouwspel opvoeren. Het brengt de liefde voor de natuur langzaam maar zeker terug. En dat allemaal door beestjes die ooit rups waren.

Share Button
4Shares

1 reactie op “Rupsje Mooigenoeg

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.