Schuilen alleen nog wel

39Shares
Share Button
Column

Vraag jij je ook weleens af of de halve wereld zo langzamerhand niet gek is geworden? Ik wel. Laatst nog, toen we konden zien dat de halve hoofdstad zich verzamelde, omdat er een Amsterdammer was doodgegaan. Waarom kwamen daar zoveel mensen op af? Omdat het zo’n aardige man was. Alles goed en wel, maar als lieve bestuurders dun gezaaid zijn, dan is onze samenleving wel heel erg in de war.

En was dit nu maar een uitzondering, maar helaas. Want als je je ogen en oren de kost geeft, dan zie je de verwarring overal. Dan lees je bijvoorbeeld dat de aanpak van verwarde mensen nog steeds onvoldoende is, dat hoge omes bij de politie iets doen wat verdacht veel lijkt op stelen en dat ene Mick Jagger op Instagram een filmpje zette waarop hij Frans Bauers Heb je even voor mij zingt. Totaal in de war dus.

Kan het nog gekker? Nou, reken maar. Want kijk maar eens naar wat het Schoolbestuur Stichting Jongleren uit Heemstede doet. Deze herfstvakantie is men met alle schooldirecteuren op studiereis naar New York. Dus eerst op het Malieveld staan te blèren dat er miljoenen peso’s bij moeten en dat de werkdruk hartverzakkend hoog is, om vervolgens in polonaise af te reizen naar dat land waar ze slechter onderwijs geven dan hier, om diezelfde peso’s over de Hudson te smijten. In hun vrije tijd, ook dat nog. Toen ik het hoorde, snotterde ik er een complete doos tissues doorheen.

Maar beste Jeroen, zeg je dan, het is toch niet alleen maar kommer en kwel? Als het glas halfleeg is, is ie toch ook halfvol, net zoals ieder nadeel z’n voordeel heeft? Dus lieve Jeroen, kan het zijn dat je zélf in de bonen bent en erwten plukt? Héél misschien? Een ietsepietsie?

Welnu, beste lezer, ik kan je melden dat mijn psycholoog mij vanochtend zei, dat ze niet anders kon dan concluderen dat ik geestelijk kerngezond ben. Herhaalde en nauwgezette observatie en de score van een door mij ingevulde, wetenschappelijk betrouwbaar en gevalideerde vragenlijst, toonde dit aan. Maar barst gerust in lachen uit of slaak een zucht van verlichting en kruis aan wat je voorkeur heeft. Zelf deed ik het allebei.

Als ik dit schrijf zie ik dat onze Jack Russell bij mijn vrouw op schoot probeert te kruipen, terwijl ze aan tafel zit te eten. Ondanks de afspraak dat we zoiets niet toestaan, is mijn schat toch even in de war. Ze twijfelt of ze het zal gedogen, omdat het beest er volgens haar uitziet als een – jawel – schattig konijntje. OK, het is duidelijk: vluchten kan niet meer, ik zou niet weten hoe. Maar schuilen misschien nog wel. De vraag is alleen: waar?

Share Button
39Shares

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.