Verhaal

24Shares
Share Button

Uitvogelen

UitvogelenOver een minuut of wat denk je waarschijnlijk dat ik ze zie vliegen. Is dat zo, dan begrijp ik dat. Immers, ook mijn vrouw trok haar wenkbrauwen op toen ik haar vertelde over het mussenbosje. Wat mij dan weer verraste, omdat je verwacht dat je elkaar na 30 jaar wel kent. Niet dus.

Wat vrouwlief het meest verbaasde was niet dat ik haar vertelde dat ik op het paadje tussen de achtertuinen, stil en geamuseerd had staan luisteren naar het vrolijke gekwetter, maar wel dat ik er zo blij van was geworden als een kind. Dat ik het zo gezellig vond klinken. En dat ik dit graag wilde delen. Immers, gedeeld geluk is dubbel geluk. Dacht ik.

Nadat mijn duifje mij had uitgelachen, ontdeed ik de hond van zijn riem en ik dacht na over wat er met mij aan de hand kon zijn. Had ik per ongeluk een dubbele dosis medicijnen geslikt? Of school er dan toch een vogelaar in mij, een die het nu eindelijk wel eens tijd vond om uit de nestkast te komen? Ik wist het niet.

Omdat de vraag zich bleef opdringen, besloot ik ze te beantwoorden. Na een paar dagen was dit zelfs een must geworden, niet alleen omdat ik er bij ieder gehoorde klapwiek aan werd herinnerd, maar ook omdat ik wilde voorkomen dat ik op den duur straatvrees zou ontwikkelen.

Uiteindelijk heb ik er nog een hele kluif aan gehad, want even voor de vuist weg een vraag stellen over je eigen gedrag is één, maar met een plausibel antwoord op de proppen komen, daar is uitgebreid onderzoek voor nodig. Ik begrijp dan ook nu pas écht waarom de dossiers van psychiaters zo dik zijn.

Het resultaat? Ik ben geen vogelaar in de dop. Ik spotte weliswaar ooit op Schiermonnikoog een heuse beflijster (zeer zeldzaam in Nederland), maar dat was meer geluk dan wijsheid. Nee, mijn vogelkennis is bedroevend slecht, wat wel duidelijk is als ik je vertel dat ik jarenlang dacht dat kolibrie een kaassoort was.

Waar ik wel achter kwam is dat ieder vogeltje zingt zoals het gebekt is en dat ik me heb gedragen als een Enneagramtype 5. Voor alle duidelijkheid, vijven zijn ‘kennis verzamelende observatoren’. Volgens mijn vrouw echter een eufemisme voor ‘vreemde vogel’. Typisch iets voor haar.

Mussen

 

Share Button
24Shares

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.