Wat zou je doen?

25Shares
Share Button

Stel je eens voor dat jij en ik getrouwd zouden zijn. Inderdaad, een nogal huiveringwekkend idee. Maar stel dat het zo was en dat ik op een dag tegen je zou zeggen: ‘Lieverd, we moeten praten’. Dan zou je je oortjes spitsen.

Hoe zou je daarna reageren, als ik tegen je zou zeggen: ‘Aangezien je na je promotie meer geld verdient, verwacht ik dat je jaarlijks een groot deel aan mij geeft. Doe je dat niet, dan weet ik niet of ik nog bij je blijf. Ik hou van je, maar hopelijk is het wederzijds’.

Ik ga ervan uit dat het spitsenduo aan de zijkanten van je hoofd, op zijn minst in de klapperstand zou schieten. En dat je zou kiezen uit de mogelijkheden die Bløf ons biedt: lachen, schelden, vloeken, of zeggen dat ik een klootzak ben. En terecht.

Een soortgelijke situatie deed zich onlangs voor, toen verschillende oppositiepartijen de multinationals Shell, Unilever en AkzoNobel aan de tand voelden. Tijdens een hoorzitting werd hen gevraagd of zij tijdens de kabinetsformatie gedreigd hadden Nederland te verlaten, om zo de afschaffing van de dividendbelasting af te dwingen. Het antwoord was voorspelbaar.

Nee hoor, er was niet gedreigd. Wel hadden de grootgraaiers de formateurs laten weten, dat de afschaffing van de dividendbelasting belangrijk was voor het vestigingsklimaat, omdat Nederlandse bedrijven voor hun financiering grotendeels afhankelijk zijn van buitenlandse beleggers. In gewoon Nederlands: belastingparadijs Nederland, is niet paradijselijk genoeg.

Het dringende advies van Europese Commissie, dat waarschuwt voor een lagere belastingopbrengst in de hele EU (waar jij en ik dus de dupe van worden) en het tegen elkaar uitspelen van landen door grote bedrijven, werd daarmee bewust genegeerd. Waarom? Omdat ons Markje het nu eenmaal ’tot in zijn diepste vezels’ voelt en omdat de mompelende en druk met zijn papieren bezig zijnde Van de Waaij van Unilever ons herinnerde aan de ‘historische verbanden met dit mooie land’. Aan de horizon zag ik de VOC verschijnen.

Allemaal argumenten waarmee je bij het eerste de beste examen economie, zou zakken als een baksteen. Het dieptepunt moest echter nog komen in de persoon van de baas van Shell, Marjan van Loon. Na afloop van de hoorzitting schreeuwde zij de verbaasde Jesse Klaver verschillende keren toe: ‘Er is echt niets aan de hand hoor!’. Waar ze fijntjes aan toevoegde: ‘Shell houdt van Nederland, hopelijk is het wederzijds’.

Na dit uiterst droevige toneelstukje lijkt het me gepast te reageren met: ‘Leuk geprobeerd Marjan, maar zo zijn we niet getrouwd. Dus nee, wij niet van jou’.

 

 

 

Share Button
25Shares

1 reactie op “Wat zou je doen?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.