Zomeravond

20Shares
Share Button

8 augustus

Zomeravond 160808Maandagavond = Zomeravond!

Tijdens de zomermaanden presenteren Gerben Kessen en Jeroen Griekspoor een luchtig, interessant en gezellig zomers radioprogramma.

Vanavond draaien we op verzoek, nemen we een duik in de popzomergeschiedenis van augustus 1985, krijg je nieuws over zomerse boeken en een reistip van onze eigen resiadviseuze Sonja van Bakel.

Luister mee, iedere maandagavond tussen 7 en 9 op Meerradio!

Zomerpopgeschiedenis…

Kate Bush Running up that hillKate Bush – Running up that hill

Op 8 augustus 1985 verschijnt in ons land Running up that hill van de Engelse zangeres Kate Bush. Net als in andere landen, wordt de single ook hier een succes dat de 6e plaats bereikt.

Aanvankelijk is de titel A deal with God. Maar omdat de platenmaatschappij bang is voor negatieve reacties om het gebruik van het woord God, wordt de titel veranderd. Wél staat God’ op het album: Running up that hill (a deal with God).

Over God gesproken: waarom komt de Almachtige in het nummer voor? Kate Bush zegt erover dat het gaat over het feit dat 2 mensen zóveel van elkaar kunnen houden, dat het gevaarlijk wordt. Voorál als de één, de ander wil bezitten. Daarnáást gaat het lied over de verschillende geslachten. In het lied vraagt Bush zich af: ‘Wat als ik nu eens een deal met God zou sluiten en dat hij man en vrouw dan een tijdje van plaats zou laten wisselen, zodat ze naderhand beter zouden begrijpen wat de ander denkt en voelt?

In 2012 wordt Kate Bush gevraagd tijdens de sluitingsceremonie van de Olympische Spelen, op te treden met haar nummer. Echter, zij slaat het aanbod af. In plaats daarvan wordt er een remix gemaakt, dat aan het eind van de ceremonie wordt gedraaid. Deze mix wordt later uitgebracht, tijdens Record Store day in 2013.

Nog enkele weetjes:

  • Halverwege de jaren 70 stuurt de familie van Bush een demotape met 50(!) door haar gecomponeerde stukken naar verschillende platenmaatschappijen. Alle maatschappijen wijzen de nummers af.
  • Ook David Gilmour van Pink Floyd krijgt de demotape in handen. Gilmour is wél onder de indruk en hij helpt de dan 16-jarige Bush dan ook om een meer professioneel klinkende tape te maken. Gilmour neemt met Bush 3 tracks op, waarvan hij ook de kosten voor zijn rekening neemt.
  • In Nederland is Kate Bush voor het eerst op tv in het programma De Efteling Special, op 11 mei 1978. De Efteling fungeert als decor tijdens de opnamen van 6 nummers van het album The Kick Inside.
  • Runing up that hill staat behalve de 1e keer, tot nu toe ieder jaar in de Top 2000. De laatste keer op 648

 

Share Button
20Shares

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.